Groentenbouillon maken
Geplaatst door: admin | april 8, 2021
Nodig
- 50 g uien
- 100 g wortel
- 100 g prei
- 100 g selderij
- 100 g tomaten
- 100 g champignons
- 6 peperkorrels
- 2 laurierbladen
- 10 g platte peterselie
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 el olie
- 2 liter water
Bereiding
- Maak alle groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Hoe kleiner de groenten, hoe meer smaak ze kunnen afgeven.
- Kneus de peperkorrels met de laurier en het boeket garni (bladpeterselie, tijm en rozemarijn) in de vijzel.
- Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de groenten met de peper in 2 delen op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Schep dit over naar een ruime pan.
- Giet er 2 liter koud water bij en breng de bouillon met de kruiden en laurier tegen de kook aan. Laat de bouillon 1 uur zachtjes koken.
- Laat een kwartiertje afkoelen en giet de bouillon door een fijne zeef. Gebruik een goed uitgespoelde thee- of kaasdoek voor een extra helder resultaat.
- Voor een vetvrij resultaat kan de bouillon helemaal worden afgekoeld in de koeling zodat het vet stolt en eraf kan worden geschept.