Vermicellisoep

Vermicelli is een pastasoort, die net wat dikker is dan spaghetti. Vermicelli betekent ‘kleine wormen’ in het Italiaans. Vermicelli wordt in Nederland vooral gebruikt als vulling in soep (met name in groentesoep), maar ook als basis voor pasta-gerechten. Vermicelli is voor het eerst genoemd in een recept in een Italiaans kookboek uit de vijftiende eeuw ‘De arte Coquinaria per vermicelli e maccaroni siciliani’ (de kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli), door de beroemde chef kok Martino da Como, die misschien wel de eerste echte ‘celebrity kok’ was. Vermicelli is eigenlijk het Europese woord voor noodles. Vermicelli wordt gemaakt op basis van eieren. Vermicelli moet niet verward worden met vermicellini, een pastasoort die juist dunner is dan spaghetti.
Als je soep met vermicelli maakt kan je pakjes vermicelli kopen in de winkel, dunne vermicelli, dikke vermicelli, krulvermicelli of figuurvermicelli. Als je niets in huis hebt kan je ook wat spaghetti in stukjes breken en die gebruiken als vermicelli, of spaghettini.
Nodig
- 40 gram vermicelli
- 2 groentenbouillonblokjes of kruidenbouillonblokjes
- 1250 mililiter water
- stukje foelie
- 1 laurierblaadje
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- ¼ theelepel peper naar smaak
- 1 theelepel zout
- 20 gram tuinkruiden vers: zoals peterselie, tijm, bieslook
Bereiding
- Verwarm 1250 mililiter water met 2 bouillonblokjes tot het net niet kookt, maar wel dampt om bouillon te maken.
- Breek de vermicelli in kleine stukjes en strooi in de bouillon.
- Leg het laurierblaadje erbij en het stukje foelie en laat 15 minuten garen.
- Voeg peper en zout toe en laat meegaren.
- Smelt de boter in een tweede pannetje, wanneer die is gesmolten, roer je er in een keer de bloem door.
- Bak het boter bloem mengsel 2 minuten door, zodat de bloem gaart.
- Voeg dan de bloem aan de soep toe, terwijl je blijft roeren.
- Hak de verse tuinkruiden fijn. Strooi die in de soep.
Voor een niet-vegetarische soep maak je er gehaktballetjes bij, voeg die een kwartier voor het einde van de kooktijd toe.